SeInDaH SaLaM.. SeMaNiS SeNyUmAn

"BeAuTiFuL DaY"

Daisypath Anniversary tickers

My StReNgHt

xslide1.gif xslide2.gif xslide42.gif

bHQ9MTI1MDE3NzY3Njc*NiZwdD*xMjUwMTc3Nzg3NzY2JnA9NTQ3ODEmZD*mbj1mcmllbmRzdGVyJmc9MSZvPTI*ZTMxM2VmNDIyODQ4ZTk5OWFkZWJiMDAzZWRjZTY3.gif

My WeDdINg

Tuesday, September 1, 2009

MeNu BeRbUkA


Menu hari ni untuk berbuka.. Aku teringin nk makan sangat. Sakit kepala mcm mane skali pun aku ttp nk buat.. Alhamdulillah jadi akhirnye donut ku... Aku nak kongsi resepi donut ni ngan korang sume.. Jgn lupe ambik pen dan kertas..salin la yer...hehehe

Resepi Donut (sedaaaaaaap)
Bahan-bahan ( 18 biji - saiz besar )
3 1/2 sudu kecil yis segera (mauripan)
1/4 cawan air suam
1 1/2 cawan susu segar, pada suhu bilik ATAU dipanaskan sedikit
1 cawan majerin
1 sudu kecil garam
2 biji telur
1/3 cawan shortening/butter
5 cawan tepung gandum
Cara-cara
1.Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk yang besar (mixing bowl), biar 5 minit atau sehingga berbuih.
2. Masukkan susu, gula, garam, telur, shortening/butter dan 2 cawan tepung. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli doh sehingga permukaan ia jadi licin dan tidak melekat pada tangan.
3.Tutup mangkuk dengan kain lembab atau plastic wrap dan biarkan pada suhu bilik sehingga naik dua kali ganda. Bagi yg ada breadmaker, boleh sediakan doh dlm bread maker macam buat roti.
4.Taburkan sedikit tepung di atas papan canai, canaikan doh tadi kepada ketebalan 1/2 inci. Potong 'donut' dengan donut cutter. Bagi yg takde dunut cutter (macam sy), bahagikan doh kepada 18 bahagian yg seimbang. Bulatkan doh, buat lobang ditengah-tengah degan jari.
5.Tutup donut dengan kain kering dan rehat selama 30 minit atau sehingga naik dua kali ganda.
6.Panaskan minyak. Goreng donut dengan api kecil atau sederhana sehingga perang keemasan. Jangan guna api besar, nanti doh kat dalam tak masak.
7.Toskan minyak. Salut degan icing semasa donut itu masih panas.
P/S : Sedap dimakan, tapi jangan makan banyak2 nanti gebu macam donut ni! hehehe

1 comment:

  1. sdp nyr...
    dh lme xmkn donut hommade pny..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My OfFiCe